Festina Lente – Skynd dig langsomt

Festina Lente har jeg for mange år siden i min pure ungdom gjort til mit motto sammen med skildpadden. Lige siden jeg som barn fik en grøn keramik padde af min storebror hjembragt fra Bornholm engang i starten af 1950’erne.

groenpadde700x350

Normalt kan jeg ikke fordrage bombastiske valgsprog – ordsprog – og forgyldte, filosofiske ordsammensætninger, som vi skal påduttes og leve efter, som en anden holy bibel. Har dog en vis faible for Festina Lente – kan godt lide at smage på det. Og kan godt lide at sige det for mig selv inde i mit lille hoved.

Skynd dig nu langsomt – Else Pelse – gør dig umage, vær omhyggelig og hast ikke tingene igennem. Det gør jeg nu alligevel tit og ofte, dog samtidig med at jeg virkelig forsøger ad umagens vej.

Det historiske ordsprog

Festina Lente er et klassisk ordsprog og oxymoron og betyder “skynd dig langsomt” eller “hastværk er lastværk”. Det har været brugt som motto for mange mennesker, f.eks.kejserne Augustus og Titus, Medici og Onslow.

Den romerske historiker Suetonius, fortæller i De vita Caesarum, at Augustus beklagede overmod hos en militærleder, og Festina Lente var derfor et af hans yndlingsudtryk.  Han troede intet om en veluddannet leder, som optrådte med hast og dumdristighed, og følgelig var hans favorit ordsprog: “Hastværk er lastværk” – “Hellere en sikker kommandør end en tapper”  og “Det er gjort hurtigt nok, der er gjort godt nok.”.

FestinaLenteKrabbe

Augustus fik slået guldmønter, som bar et billede af en krabbe og en sommerfugl som symboliserede ordsproget. Ordsproget var også populært i renæssancen og Shakespeare hentydede til det gentagne gange. I “Elskovs Gjækkeri” kopierede han krabbe- og sommerfuglebilledsproget i personerne Moth og Armado.

FESTINA-LENTEkanin

Andre symboler, der er anvendt til at illustrere ordsprogene, omfatter en hare i et sneglehus, en kamæleon med en fisk, en diamantring sammenflettet med løv og især en delfin snoet omkring et anker. 

Aldus_Manutius

Cosimo de’ Medici, storhertugen af Toscana, havde Festina Lente som sit motto og illustrerede det med en skildpadde med et sejl på dens ryg.

Den berømte Onslow familie fra Shropshire har ordsproget som deres motto. Navnet On-slow spiller netop på ordsproget. 

Clandon Park House - the former seat of the Onslow family
Clandon Park House – the former seat of the Onslow family

Betydningen af Festina Lente er, at aktiviteter skal udføres med en passende balance af hastværk og omhu. Hvis opgaverne fremskyndes for hurtigt, bliver der begået fejl, og gode langsigtede resultater kan ikke opnås. Arbejdet udføres bedst i en tilstand af konstant fremadskriden, hvor man er fuldt ud engageret i opgaven og er uden tidsfornemmelse

Goethe refererer til ordsproget i sit digt “Hermann und Dorothea”, og oversætter det med den rimede tyske sætning, Eile mit Weile:
“Lässt uns auch diesmal doch nur die Mittelstraße betreten! Eile mit Weile! Das war selbst Kaiser Augustus’ Devise.

Lad os også denne gang tage middelvejen! Skynd dig langsomt! Det var kejser Augustus’ motto.

Skriv et svar