P-Hus Lüders – et multipurpose bygningsværk til tiden

P-hus Lüders

 Park’n’Play aka Konditaget Lüders – således beskriver JaJa arkitekterne deres spændende multifunktionelle p-hus

I mit daglige Fusionistaliv er jeg heldig nabo til hele 2400 m2 offentlig byrum med masser af træningsfaciliteter højt oppe i luften – på et p-hustag 24 meter over gadeplan.  JaJa, vi er heldige herude i 2150 Nordhavn med moler, kanaler og et aktivt konditag på et beplanet p-hus med en smuk frise, der fortæller havnens historie. I løbet af 2017 åbner en genbrugsstation i gadeplan side om side med et supermarked. Et perfekt tiltag til et liv med forbrug og affald.

Alt i denne nye Nordhavnsbydel er så gennemtænkt fra de første barnesko til de voksnes kondiforbrug. Dog – i en total livscyklustanke synes jeg noget underjordisk mangler – dernede Six Feet Under, hvor man ender, når livsbanen afsluttes. Ikke fordi det står øverst på min ønskeliste, men en skønne trist dag får vi alle uden undtagelse brug for vores sidste sted. Jeg er ikke bekendt med en byplanlæggeres mindset, men har da erfaret, at de tænker både i børneinstitutioner, skoler og infrastruktur i form af transport.  – Og i Københavns kommune bestemt også i, hvordan man forhindrer folk i at komme rundt per automobil.

Herude på den yderste mole i strid vind og havgus fornemmer man livets helhedstanke, og jeg spekulerer på, om de deroppe, i det øverste kommunale hieraki, planlægger hele cirklen rundt i Københavns voksende by- og havneliv? Er der tænkt afsluttet livscyklus i form af en recycling proces for – eller snare af de døde – med et krematorium på eller under vandet?

Ser for mig en robotagtig bedemand, der staccato skubber en avanceret transparent lysbåre med afdøde i en hvælvet, brændbar transparent ligboks nedad i p-huset. Ned til det yderste storslåede mausoleum med tyste ovne. Okay, måske for fantasifuldt, fremtidsagtigt og makabert. Men hvad så med at ro derned i og lægge til kaj ved de lydløse maxiovne? Måske i en sort gondol med bekappet bedemand som agterud styrmand?  Vi bor ved en havn, så det er vel rimeligt, at vi kan rejse roligt og renligt herfra gennem vand til ild!

Vi Nordhavnere slæber vores indkøbte varer hjem på gåben eller cykel, rigtig mange får efterfølgende energi til motion og småløber målrettet op på taget eller rundt i havneområdet. I bunden af p-huset vil man let og hurtigt kunne komme af med familieforbrugets sorterede affald og lige så let hente nye forsyninger til livets opretholdelse i nabosupermarkedet. Alt i alt en helt normal køb-og-smid-væk-livscyklus, som alle herude i Nordhavnen er en naturlig og mere eller mindre bevidst del af.

Derfor – hvorfor ikke tænke et havnekrematorium ind i byplanerne? Eller er det tys tys at tale om? Ville ønske jeg havde pondus til at bede By & Havn om at overveje et værdigt bygningsværk til vores sidste sejltur? Arkitekterne vil garanteret være klar til opgaven, og vi halvgamle moderne mennesker skræmmes ikke ved tanken om, at vi ender med at indgå i et sorteret og renligt genbrug. I vores havnehverdag må intet gå til spilde – vi har havvandsgenbrug i toiletterne, så hvorfor ikke genvækst og recycling ved livets afslutning? Alle som en skal vi samme vej til slut. Såre trist, men sandt. Derfor please skab et storslået rum af ro og storhed om døden og nogle uforglemmelige rammer – for de efterladte – omkring vores sortie.

a_schultes_krematorium
Krematorium Berlin. Arkitekt Axel Schultes

P-HUS Lüders med KONDITAG
Alle veje i kvarteret er opkaldt efter havnebyer
Adresse: Helsinkigade 30, 2150 Nordhavn
Bygherre: By & Havn
Arkitekter: JaJa Architechts
Frise: RamaStudio
Konditag: 2.400 m2

Min alder gør mig til en fusion af mange tider, trends og transformationer. Deraf navnet på min Fusionista.dk blog. Følg gerne min tankeflugt baglæns over plankeværket sammen med en omgang rysteribs af for- og nutid. Velbekomme.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.