Alepposæben og dens historie … kort fortalt
Sæbe fra Aleppo er fremstillet gennem årtusinder med en naturlig og medfødt respekt for miljøet og mennesket – og således også for din hud. Vand og sæbe har til enhver tid været et af de mest enkle og bæredygtige produkter ved den fælles vask ude eller i nutiden ved den derhjemme. Sæben fra Aleppo er verdens ældste, da den har været fremstillet i det nordlige Syrien i mere end 3000 år.
Aleppo, var med sin beliggenhed et mødested for de handlende på Silkevejen og krydderiruten. Sæbe blev fremstillet af de så rigelige lokale råvarer, som oliven- og laurbærolie, og den var en meget efterspurgt handelsvare. Den dag i dag fremstilles sæben stadig som klassisk håndværk med vegetabilske olier og manuel skæring samt tørring i mindst 9 måneder i tårne fjernt fra solen. Heraf dens uregelmæssige former. Da den opbevares i mørke kældre uden sollys, oxiderer klorofylet i sæben, og den grønne farve skifter til en brun farve. Det er helt normalt og ikke et tegn på dårlig kvalitet.
Sæbens mangfoldige anvendelser
Alepposæben ikke blot renser huden, den blødgør og styrker huden i stedet for at udtørre den. Dens indhold af laurbærolie har samtidig en antibakteriel effekt som i vores Coronatid både er vigtig og betryggende.
Derudover har Alepposæben mange andre anvendelselsesmuligheder. Den kan bruges til hårvask eller som en maske til hud eller hår – og den skulle endda kunne hjælpe mod hårtab. Laurbærolien indeholder også komponenter, der muligvis kan forhindre udvikling af melanom. Den betragtes dog ikke som et medikament, men sæben, i kombination med laurbærolie og en god solcreme, hjælper med at beskytte huden mod UV-stråler.
Du kan også roligt erstatte dine dyre renseprodukter med Alepposæbe og vand. Den gør rens mindst lige så godt, om ikke bedre, hvilket ses efter brug af toner. Jeg ved det af erfaring. Samtidig føler man sig behageligt hjemme i sin hud og kan glæde sig over et lille skridt back to nature.
Kombineret med den ældgamle fremstillingsproces og sæbens høje indhold af ren oliven- og laurbærolie bevarer Alepposæben din huds hydrolipide film, din hud dehydreres ikke, som det ofte sker med almindelige sæber og shampoo. Sæben er derfor perfekt til brusebad og hårvask.
Ydermere gør laurbærolien sæben plejende for både fed og tør hud samt acne og andre hudproblemer. Olier af laurbær bruges også i traditionelle salver mod gigt og rygsmerter, og den er samtidig kendt for sine antibakterielle egenskaber. Legenden siger, at et stykke Aleppo sæbe i din seng beskytter dig mod gigt og kramper. Ja, ja – tro det eller lad være. Det gør jeg.
Make Soap – Not War – stod der dengang på indpakningen af min Alepposæbne, og man kan ikke være mere enig i budskabet fra det sønderbombede Aleppo. Jeg sender ofte fra min sæbe en ærbødig og respektfuld tanke til indbyggerne og håber inderligt, de er på vej til et værdigt liv igen.
I dag køber jeg Alepposæben hos Tibberup Høkeren i Helsingør. Sæbeskålen af emalje er ligeledes derfra. Den findes i forskellige farver. Tjek dem ud i deres webshop.
Skynd dig derfor festina lenteagtigt til Tibberup Høkeren i Helsingør – eller til deres webshop efter et stykke Alepposæbe til forkælelse og pleje til både dig selv, din familie og dine børn. Her hos os får selv hunden en pote-, øre-, rumpevask med Alepposæben.