Alepposæbe – naturens eget vidunderprodukt

For nogle år siden forhandlede jeg de skønne, naturlige sæber fra Aleppo via min webshop her på siden sammen med økologiske produkter fra Island. Shoppen og bloggen blev min nedtrapning fra et aktivt erhvervsliv med eget firma i Nordsjælland til en pensionisttilværelse i lejlighed i Nordhavn. Min webshop er lukket, og jeg er i dag selvudnævnt fuldtidsfusionista – og laver ingenting. Næsten ingenting! Udover at “begrave” mig i bøger og skrivning for derigennem at formulere fortiden i tidens uorden.

Alepposæbe fra Yume: kr. 140/stk

 

Men nu til Alepposæben. Mit eget sæbelager var opbrugt, og til min store glæde opdagede jeg de store klumper rå Alepposæbe i min nabogade hos YumeCph i Århusgade – på hjørnet af Travemündegade.  – Hos Yume koster Alepposæben kr. 140, men den holder længe, og i starten kan man glæde sig over daglig kramning under vand, mens kanter bliver slebet til og rundet af.

Make Soap – Not War – står der på indpakningen af sæben, og jeg kan ikke være mere enig med “sæben” fra stakkels sønderbombede Aleppo. Man sender en ærbødig og respektfuld tanke til indbyggerne og håber inderligt, de snart får overskud til at leve et værdigt liv igen.

Lidt om Alepposæben og dens fordele

Sæbe fra Aleppo er fremstillet gennem årtusinder med en naturlig og medfødt respekt for miljøet og mennesket – og således også for din hud. Vand og sæbe har til enhver tid været et af de mest enkle og bæredygtige produkter ved den fælles vask ude eller den derhjemme. Sæben fra Aleppo er verdens ældste, da den har været fremstillet i det nordlige Syrien i mere end 3000 år.

AlepVert700x375

Aleppo, var med sin beliggenhed et mødested for de handlende på Silkevejen og krydderiruten. Sæbe blev fremstillet af de så rigelige lokale råvarer, som oliven- og laurbærolie, og var en meget efterspurgt handelsvare. Den dag i dag fremstilles sæben stadig som klassisk håndværk med vegetabilske olier og manuel skæring samt tørring i mindst 9 måneder i tårne fjernt fra solen. Heraf dens uregelmæssige former. Da den opbevares i mørke kældre uden sollys, oxiderer klorofylet i sæben, og den grønne farve skifter til en brun farve. Det er helt normalt og ikke et tegn på dårlig kvalitet.

ALEPSAVON700X375

 

Sæbens anvendelse

Alepposæbe kan anvendes som en maske til hud eller hår – og den skulle endda kunne hjælpe mod hårtab. Laurbærolien indeholder også komponenter, der muligvis kan forhindre udvikling af melanom. Den betragtes dog ikke som et medikament, men sæben, i kombination med laurbærolie og en god solcreme, hjælper med at beskytte huden mod UV-stråler.

Du kan også roligt erstatte dine dyre renseprodukter med Alepposæbe og vand. Den gør rens mindst lige så godt, om ikke bedre, hvilket ses efter brug af toner. Jeg ved det af erfaring. Samtidig føler man sig behageligt hjemme i sin hud og kan glæde sig over et lille skridt back to nature.

Kombineret med den ældgamle fremstillingsproces og sæbens høje indhold af ren oliven- og laurbærolie bevarer Alepposæben din huds hydrolipide film, din hud dehydreres ikke, som det ofte sker med almindelige sæber og shampoo. Sæben er derfor perfekt til brusebad og hårvask.

Ydermere gør laurbærolien sæben plejende for både fed og tør hud samt acne og andre hudproblemer. Olier af laurbær bruges også i traditionelle salver mod gigt og rygsmerter, og den er samtidig kendt for sine antibakterielle egenskaber. Legenden siger, at et stykke Aleppo sæbe i din seng beskytter dig mod gigt og kramper. Ja, ja – tro det eller lad være. Det gør jeg.

Skynd dig derfor festina lenteagtigt hen til Yume efter et stykke Alepposæbe til forkælelse og pleje til både dig selv, din familie og dine børn. Her hos os får selv hunden en pote-, øre-, rumpevask med Alepposæben.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.