Island på 5 dage

Island på 5 dage

Hvad ville fusionista’en gøre, hvis hun blev lukket ud af folden? Hun ville drage mod nord over Atlanten – til Island naturligvis! – Og hun ville fra start til slut sørge for en gennemført og planlagt wauw-oplevelse.

Min 5-dages Island to-do liste ville derfor se sådan ud anno 2014.

Dag 1

WOW oplevelsen skal starte allerede på turen derop – og det gør den med flyselskabet af samme navn – WOW air. Deres navn skal netop signalere, at man skal overraskes både i flyet (uhh, hvor scarry, men de skulle mene det rigtig godt) og på deres WOW arrangerede ture. – Og det kan jeg li’ – det lyder allerede lidt vildt godt, og så er deres priser rimelige. Rart at vide for en fusionist.   [label type=”success”] Flyselskabet er desværre gået konkurs marts 2019  [/label]

Stadig dag 1 – 4 timer senere

Fra Keflavik lufthavn kører jeg med førsteelskeren til den Blå Lagune, hvor jeg hjemmefra har booket tid i deres ”exclusive lounge”.

Det koster godt en tusse for 3 timers special treatment i og over dampende blåt, hot glasklart vand. Især vil jeg nyde at få vulkansk skrub og algemaske, som fjerner mine døde hudceller – og vupti, min yngre hud dukker frem fra sit skjul. Det lover de.

Dag 2

Dagen efter blå wellness hopper jeg super frisk og forynget på islænderen. Altså op på islænderhesten – og den kan jeg li’ – den er en usædvanlig pålidelig, stærk og sej urhest, behagelig at ride, sikker på benene og med masser af temperament og løbevilje. Mit perfekte match!
De islandske heste stammer fra vikingernes landgang for mere end elleve hundrede år siden. Der har ikke været importeret heste til Island siden vikingetiden, og derfor eksisterer denne fuldblodshest stadig i form af de stærke, små töltere.
Udover de tre grundgangarter skridt, trav og galop, har islandske heste nemlig anlæg for yderligere to gangarter, tölt og pas.
Tölt er en fir-takts gangart med samme benflytningsrækkefølge som i skridt: højre bagben, højre forben, venstre bagben og venstre forben..
Tjek lige engang tölt på Youtube ”super tölt on an Icelandic Horse” – jeg lover her er råstyrke med ben, der går som trommestikker.

Efter næsten hel dag til hest kryber mine ømme skanker downtown Reykjavik til fashion forward i deres koncentrerede og effektive Lighthouse Village shopping distrikt. Her finder man let og overkommeligt alverdens fremmeligste mode og design.

Dag 3

I mit brand new Islands outfit er jeg klar til Den gyldne Cirkel tur med min Driving miss Fusionista privatchauffør.

Første stop er hos navnemoderen til ordet gejser, nemlig Geysir. Geysir selv er dog ikke så aktiv i dag, men dens nabo, som hedder Strokkur, går i udbrud med et par minutters mellemrum. Man ser, hvordan det syder og bobler fra små gryder, og langsomt, men sikkert dannes et overtryk, der sender kæmpestor vandsøjle af sted 20-25 meter op i luften. I sandhed et imponerende syn.

Herefter rejehopper vi sprudlende af sted til det gyldne vandfald, Gullfoss. Det fosser i brøl, brus, larm og regnbuer ned i en 32 meter dyb kløft i et imponerende tre-trins fald. Fra Gullfoss er der frit udsyn til den store Langjökull gletsjer.

Sidste stop på stor dag er og må være, og kan ikke blive meget større, nemlig hos demokratiets vugge, det historiske centrum Thingvellir – Tingvalla 
- eller Þingvellir på islandsk.

For langt over tusind år siden mødtes islændinge her for at løse nationale stridigheder og vedtage fælles love.

Det er Islands nationalpark, beliggende på brudlinjen mellem det amerikanske og europæiske kontinent. Det var nationens mødested, indtil Island i 1798 blev dansk – og da Island igen fik sin selvstændighed i 1944.

I nationalparken finder man også Islands største sø, Thingvallavatn på 84 km² og med en max dybde på 114 m. Den er et verdensberømt dykkersted på grund af sit ualmindeligt klare vand.

– OG – man fornemmer virkelig storheden i stilheden ved at stå på stedet for grundlæggelsen af det moderne demokrati for omkring tusind år siden.

Dag 4

Nu vil jeg så endelig besøge min FLOAT veninde, produktdesigner Unnur Valdis og lære at flyde ovenpå i vand.

Hendes skumbadehætte, FLOAT med bensupporters, er helt enkelt helsebringende vandterapi, som er designet til at give dig en komplet følelse af afslapning og frihed i vandet.

Islændingene har i flere århundreder værdsat vandets helbredende egenskaber, såsom lindring af stress og forbedring af ens generelle velbefindende.

Ved den afslappende flydning ændrer kroppens kemi sig, puls og blodtryk falder og stress-relaterede kamphormoner flyder bort og erstattes af de gavnlige endorfiner (kroppens eget lykkehormon). Alle disse biokemiske ændringer forekommer helt naturligt med FLOAT. Du skal blot læne dig tilbage og flyde med ind i en dyb afslapning.

– Og ro på, du synker ikke med FLOAT – skumbadehætten og benstøtter holder dig sikkert flydende.
For gravide vil ”floating” i øvrigt være en utrolig hjælp, da den vægtløse tilstand aflaster krop og rygsøjle og giver bedre søvn.

Float produktet kan købes i Island og afprøves herhjemme på Skodsborg Kurhotel & Spa.

Bare herligt – nu er jeg blevet vulkansk algebalsameret, har töltet og flydt, så nu er jeg klar til noget ungdom og guf for ørerne hele 187 km nord for Reykjavik. – Og så er vi jo også nået til min sidste wow dag i Island.

Dag 5

Jeg drager derfor i hast med privatpilot eller bil til Laugarbakki, hvor Islands nye store sangskriver Asgeir Trausti bor. Han er i hvert fald født der for 20 år siden.

I bygden er der 40 indbyggere, vel snart kun 39, når Asgeir er på vej ud i verden. Men jeg vil derop til Laugarbakki, som er så godt at udtale på oldnordisk vis. Måske derfor Asgeir synger så fantastico, sproget og naturen er medfødt.

Er Trausti junior ikke at skimte, vil jeg finde frem til Trausti senior, som er 72 år (hvad laver de dog derude i næsten intetheden). Traustifaderen er professor og skriver sønnikes tekster, og det vil jeg tale med ham om og spørge meget interesseret til sønnen med stemmen, der går lige i pigerne. – Og ja hvem ved, faderen burde jo være indenfor min alders emotionelle rækkevide, fy slemme Else Pelse Pølsensnak – din uartige fusionist og gamle feminist! Men altså jeg kan ikke få nok af Asgeirs sprøde stemme – han synger så hjertet blafrer. Lyt til vikingesmukke Asgeir Trausti’s Going Home, som du finder på Youtube.

Havde jeg meget mere end 5 dage – gerne flere uger – ville jeg tage Route 1 – ringvejen rundt om hele Island, hvor den forbinder de mest befolkede områder. Den er 1.339 km lang, og undervejs har man mulighed for at se nogle af de mest betagende vandfald og gletsjere, som Seljalandsfoss, Skógafoss og de betagende isbjerge i Jökulsárlón islagune.

Og du kan føle dig helt bombetryg, sikker og godt modtaget i Island.

Befolkningen er kåret som verdens venligste overfor turister.

Midnatssol over Island

Sidst men ikke mindst til intelligente power kvinder, deres supermænd og -børn – se hvad I kan deroppe i Island – (Husk: det hedder i og ikke Island):

 • vandre på isgletsjere
 • rapelle
 • tage på river rafting
 • på snow scooter
 • på hvalsafari
 • krydse ind i landet over de mange elve i jeres 4WD
 • I kan klatre
 • fiske
 • spise frisk fisk og lam
 • drikke verdens reneste vand
 • I kan se og høre brusende, store vandfald
 • besøge ulmende vulkaner og grønne landsbyer
 • opleve dampende gejsere
 • slappe af i termiske bade
 • og sluttelig
 • tage totalt opladede og lykkeligt forenede og fornyede hjem

God tur!

Bedste hilsen

Else Togo

Hillerød, den 29. Juli 2013

Læs mere i detaljer og følg links på www.fusionista.dk

Min alder gør mig til en fusion af mange tider, trends og transformationer. Deraf navnet på min Fusionista.dk blog. Følg gerne min tankeflugt baglæns over plankeværket sammen med en omgang rysteribs af for- og nutid. Velbekomme.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.